ΚΠΕ Βιστωνίδας 2018

Περιβαλλοντικά Προγράμματα 2015-2016

Ομορφαίνουμε την αυλή του σχολείου μας

2016-02-27 16:44
Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες!!!       

Δημιουργία Λαχανόκηπου στο Γυμνάσιο Πολυσίτου

2016-02-27 16:24
Τα πρώτα προϊόντα από το λαχανόκηπό μας!!                      

Καθαρίζουμε τις παραλίες

Δεντροφύτευση

Φύση: πηγή ζωής

Αρκτούρος Φάση 3

 

Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του προγράμματος. Το συνεργείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με επικεφαλής την κα Κεφαλά Νίκη, δημιούργησε έναν πολύ όμορφο κήπο. Πλέον αποκτήσαμε έναν βιότοπο στην αυλή του σχολείου μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό!

Αρκτούρος Φάση 3

Αρκτούρος Φάση 2

 

Τον Μάρτιο μας επισκέφτηκε ξανά ένα επιτελείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που υλοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις. Ο Λάζαρος, βιολόγος, η Χαρά, εκπαιδευτικός, και οι τρεις εθελόντριες, η Νέλλη, η Ιωάννα και η Βασιλική, προσπάθησαν να μας ευαισθητοποιήσουν για περιβαλλοντικά θέματα, όπως την προστασία των δασών, το οικοσύστημα και τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, μέσω εκπαιδευτικών παρουσιάσεων και παιχνιδιών. Τέλος, τόνισαν ότι είμαστε τυχεροί που το σχολείο μας βρίσκεται δίπλα στη φύση, έχουμε μεγάλη αυλή, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε, και χάρηκαν τη φιλοξενία μας. Κι εμείς τους ευχαριστούμε και περιμένουμε να ξανάρθουν.

Αρκτούρος Φάση 2

Αρκτούρος Φάση 2

 

Τον Μάρτιο μας επισκέφτηκε ξανά ένα επιτελείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που υλοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις και εικαστικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης, σχεδιαστής εξωτερικών χώρων, σχεδίασε σε έναν τοίχο του κτιρίου το λύκο και την παρέα του, και οι μαθητές το ζωγράφισαν χρησιμοποιώντας πλαστικό χρώμα και σπρέι. 

Αρκτούρος Φάση 2

Αναδα-σώστε!

 

Με τη βοήθεια του κου Θεοδωρίδη Παντελή, Δασάρχη από τη Διεύθυνση Δασών Ξάνθης, φυτεύσαμε στην αυλή του σχολείου δέντρα που προμηθευτήκαμε απ' το Φυτώριο Κουτσού.

Αναδάσωση

Φτιάχνω το δικό μου σαπούνι !

 

Ήδη από την περσινή χρονιά, το σχολείο μας έφτιαξε σαπούνια, μιμούμενοι τους παλιότερους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τη μούργα – το κατακάθι από το ελαιόλαδο – έφτιαχναν σαπούνια.

Φέτος, λοιπόν, μαζέψαμε τα τηγανέλαια που χρησιμοποίησαν οι καθηγητές και οι γονείς μας και αντί να τα πετάξουμε, τα εκμεταλλευτήκαμε για να δημιουργήσουμε! Έτσι λοιπόν, φτιάξαμε το δικό μας εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών, μέσα στο σχολείο!

Σαπούνια

Ο "Αρκτούρος" στο Γυμνάσιο Πολυσίτου

 

Το σχολείο μας επιλέχτηκε από την οικολογική οργάνωση "Αρκτούρος" ως ένα από τα 20 σχολεία σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία βιοτόπου στην αυλή του. Έτσι, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου φιλοξενήσαμε τον κ. Λάζαρο Γεωργιάδη, Υπεύθυνο Προγραμμάτων του "Αρκτούρου" και Συντονιστή του Προγράμματος "Βιότοπος, η φύση στην αυλή μας", ο οποίος ταξίδεψε από τη Φλώρινα, για να μας παρουσιάσει τα σχέδιά του και τις μελέτες που έγιναν για τη διαμόρφωση μιας μικρογραφίας βιοτόπου, στον οποίο ζει ο λύκος, ένα προστατευόμενο είδος και πολύ παρεξηγημένο. Περιμένουμε με ανυπομονησία την υλοποίηση του προγράμματος!

Αρκτούρος

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα "H Ελιά - το δέντρο της ζωής"

 

Φέτος οι κυρίες Παπαθωμά Ασημούλα, Μεϊτανίδου Έρη και Δημητρίου Ελεάνα υλοποίησαν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα την ελιά, το χαρακτηριστικότερο δέντρο της χώρας μας, και τα πολύτιμα δώρα του, καρπός, λάδι, ακόμα και σαπούνια. Μάλιστα, επιχείρησαν να φτιάξουν στο εργαστήριο φυσικών επιστημών και οι ίδιοι σαπούνια από ελαιόλαδο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το παραδοσιακό σαπωνοποιείο στη Μορσίνη Ξάνθης "Bi-o-live", όπου ο κος Κουτσουρίδης Πάνος τους εξήγησε τη διαδικασία παρασκευής σαπουνιού από λάδι ελιάς, καθώς και όλα τα μυστικά του ιερού αυτού δέντρου.

"Ελιά"

Ενισχύουμε το ποδήλατο!

 

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση αφιερωμένη στο ποδήλατο. Συγκεκριμένα, φιλοξενήσαμε τον πρόεδρο και τα μέλη του ποδηλατικού συλλόγου "Πήγασος", οι οποίοι έκαναν μια όμορφη παρουσίαση σχετικά με τη χρήση και τα οφέλη του ποδηλάτου. Μας ενημέρωσαν και για τις δράσεις του συλλόγου, όπως για παράδειγμα το Κυνήγι του Θησαυρού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου στα πλαίσια του Ξανθιώτικου καρναβαλιού. Οι μαθητές ήρθαν σε άμεση επαφή με το ποδήλατο, με το οποίο είναι εξάλλου εξοικειωμένοι, είδαν τις διαφορές μεταξύ ποδηλάτου πόλης και ποδηλάτου βουνού, και έκαναν και μερικές ορθοπεταλιές. Άλλωστε, το σχολείο μας συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια διάδοσης του ποδηλάτου, μέσα από το πρόγραμμα που έχει αναλάβει η διευθύντρια κυρία Τάτσιου Έλενα και ο γυμναστής κύριος Γρηγοριάδης. 

Ποδήλατο 2013

Το Γυμνάσιο Πολυσίτου στηρίζει την ανακύκλωση.

 

Μια σημαντική προσπάθεια καταβάλλει φέτος το σχολείο μας ώστε να προωθήσει την ιδέα της ανακύκλωσης. Συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον, συμβάλλουμε στην προστασία του ανακυκλώνοντας χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο. Ζητήσαμε λοιπόν τη συμβολή του κυρίου Διαμαντίδη Γιώργου , ο οποίος διατηρεί εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη ("Diamond Paper"). Μάλιστα, μας παραχώρησε τρεις κάδους ανακύκλωσης για το χώρο του σχολείου μας, αλλά κάδοι τοποθέτηθηκαν και σε άλλους φορείς και υπηρεσίες της Ξάνθης, όπως το Λύκειο Ελληνίδων. Ο κύριος Διαμαντίδης είχε την ευγενή καλοσύνη να επισκεφθεί το σχολείο μας την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 μαζί με τον συνεργάτη του, κύριο Αναλυτή Γιώργο, για μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον, ώστε να γίνει κτήμα σε όλους μας η σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

Ανακύκλωση 2013

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 2010-2011

 

Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 το σχολείο μας υλοποίησε ένα ακόμα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο "Ανακυκλώνουμε;", με θέμα φυσικά την ανακύκλωση.

Οι μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητριών Μεϊτανίδου Έρης και Φωτεινάκη Μαρίας έμαθαν για τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης και τη σημασία της για το περιβάλλον.

Επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Φιλίππων, όπου παίξανε παιχνίδια, θέατρο και έφτιαξαν ανακυκλωμένο χαρτί από εφημερίδες.

Επίσης, ετοίμασαν ερωτηματολόγια, τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης στο σχολείο και ενημέρωσαν τους γονείς και τους κατοίκους της περιοχής για τα οφέλη της ανακύκλωσης.

 

 

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 2011

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 2007-2008

 

Κατά το σχολικό έτος 2007-2008 το Γυμνάσιό μας πραγματοποίησε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο "Η λίμνη εκπέμπει S.O.S.".

Συμμετείχαν 27 μαθητές από την Γ΄τάξη του Γυμνασίου υπό την επίβλεψη του βιολόγου Λυρατζόπουλου Μανόλη και του φιλολόγου Τερζανίδη Κώστα.

Σε πρώτο στάδιο οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με σκοπό την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τη γειτονική λίμνη Βιστωνίδα και τις διάφορες μορφές μόλυνσής της.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας στο Σέλινο Ξάνθης, όπου έγινε μια κατατοπιστική ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Κέντρου για τη λίμνη και τους κινδύνους που διατρέχει. Μάλιστα, επισκεφθήκαμε και την ίδια τη λίμνη, όπου κάναμε επί τόπου έρευνα και μελέτη του περιβάλλοντος.

Ακολούθησε η συγγραφή της εργασίας και ετοιμάστηκε η παρουσίασή της στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης μαζί με όλα τα άλλα σχολεία του νομού.

Ήταν πραγματικά μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τη λίμνη μας και να ευαισθητοποιηθούμε για ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους...

 

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Βιστωνίδας 17-3-2008

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης 17-5-2008

Λίμνη Βιστωνίδα 17-3-2008